Szünetmentes tápegység (lakóházak, irodák elektromos ellátásbiztonsága)

 Szünetmentes tápegység  (lakóházak, irodák elektromos ellátásbiztonsága)
Szünetmentes tápegység (lakóházak, irodák elektromos ellátásbiztonsága)

A szünetmentes tápegység egy olyan hasznos elektromos eszköz, amely akkumulátorában elektromos energiát tárol, és szükség esetén innen biztosít villamos energiát háztartási berendezéseknek.

Bővebben
Részletek

A szünetmentes tápegység (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely villamos energiát biztosít számítógépeknek és egyéb berendezéseknek, akkor is, ha a villamos hálózaton bármilyen ok miatt megszűnik a készülék működéséhez szükséges tápfeszültség (pl. feszültségingadozás, feszültségletörés vagy áramszünet lép föl).

Azért hozták létre, mert ha egy számítógép rendellenesen áll le, akkor a gép memóriájában (RAM) lévő adatok elveszhetnek. A 20. század utolsó évtizedeitől kezdődően egyre több, a tápláló feszültség zavaraira érzékeny elektronikus eszközt használunk. Rohamosan terjednek a beágyazott számítógépet tartalmazó eszközök is. Számtalan esetben találkozunk ilyenekkel kritikus helyeken, pl. orvos diagnosztikai eszközöknél, ipari automatikáknál, az ún. kritikus infrastruktúra elemeinél. Ezeknél az alkalmazásoknál egy rövid idejű (akár néhány másodperces) feszültségletörés, vagy feszültségkimaradás is komoly zavarokat, károkat, baleset- és életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezen következmények kockázatát csökkentik az UPS berendezésekA szünetmentes tápegységek egyik legfontosabb jellemző adata. Megadja, hogy névleges terhelés esetén mennyi ideig képes a berendezés a rákapcsolt fogyasztókat villamos energiával ellátni. Ez az idő felépítéstől függően néhány 10 másodperctől a néhány óráig terjed. A ténylegesen tapasztalható áthidalási időt befolyásolja a táplált fogyasztók tényleges energia igénye, és az energiatároló pillanatnyi állapota (pl. öregedés miatti kapacitás csökkenés).

Hasonló szolgáltatások