Ingatlanbiztonság

A megjelent 25/2023. (II. 1).Kormányrendelet értelmében a lakásbiztosításokra vonatkozó előírások számos pontban módosulnak. Ezek egy jó része mindenképpen az ügyfelek védelmét szolgálja, például abban az esetben, ha lakáshitel felvétele miatt lenne szükségük otthonuk védelmére.Egyszerűbb lesz felmondani a meglévő biztosítást

Az eddig meglévő vagyonbiztosítások költségmentes, rendes felmondását a biztosítási évfordulókor lehetett kezdeményezni. A jövőben a lak...
Tovább

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) Alapcsomag elemi károkat, illetve általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosít. Az Alapcsomagban foglalt káreseményeket (definíciók, kizárások és mentesülések) az MNB minimum-követelmény jelleggel egységesíti családbarát, zöld és digitális szempontok mentén.

Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek megnevezésükben egységesítettek.
Az Alapcsomag és az elnevezésében egységesített kiegészítő fedezetek mellett egyéb, egyedi káresemények biztosítására is lehetőség van.
Az MFO termékek összehasonlíthatóságát egy MNB által üzemeltetett Összehasonlító oldal fogja biztosítani.
A díj és az ellenszolgáltatás közötti egyensúly erősítése érdekében az MFO termékek esetében a kárhányad (a veszélyközösség szintjén) minimum 50 százalék.

A biztosítási összeg (biztosított ingatlan és ingóságok értéke) és a biztosítási díj indexálása (módosítása) egységes módszertanhoz kötött.
A legnehezebb helyzetekben, egzisztenciát fenyegető károk esetén rendkívüli eljárás alkalmazásának lehetősége választható.
A kárrendezés ügyfélközpontú, illetve a teljes folyamatában jól nyomon követhető.

A kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamata digitális csatornán is elérhető.

Forrás: MNB Pénzügyi Navigátor

Tovább

Mire terjed ki a biztosítás?

Tűz, robbanás és elemi károk.

Biztosított vagyontárgyak:

A gyártói előírások és szabványok
szerint rögzített és telepített, szolgáltató által átvett, külső (nem
felhasználói) távfelügyelettel ellátott és kizárólag a
kockázatviselési helyet kiszolgáló, visszatápláló napelemes
rendszer elemei. Így a napelempanelek, azok tartószerkezetei,
optimalizáló egységek, inverter, a napelempaneleket és az inver-
tert valamint az invertert és elósztódobozt összekötő elektromos
hálózat, tűzvédelmi kapcsoló, az AC és DC túl feszültségvédő
modul és az „ad-vesz mérőóra” annak kimeneti kapcsáig.

Tovább